2013. december 4., szerda

Citromos szelet

Citromos szelet

   

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverős: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20-25 perc

Hozzávalók:
A kevert tésztához:


250 g lágyvaj vagy margarin
250 g porcukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás (közepes méretű)
200 g liszt
75 g Dr. Oetker Gustin Étkezési Keményítő
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor


A bevonathoz:

300 g porcukor
4 evőkanál citromlé
2 evőkanál víz


Elkészítés:

A tésztához a vajat vagy margarint egy kézi robotgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. A cukrot és a citromhéjat apránként adagoljuk hozzá, és addig keverjük, amíg egyenletes tésztát nem kapunk.
A tojásokat egyenként, mindegyiket legalább fél percig keverjük bele.
A lisztet elvegyítjük a keményítővel és a sütőporral, átszitáljuk, és adagonként a tésztába keverjük. A tésztát egy kivajazott tepsibe (30 x 40 cm) öntjük, elegyengetjük és megsütjük.



A bevonathoz a porcukrot a citromlével és vízzel simára keverjük. A tepsit sütőrácsra helyezzük, és még forrón bevonjuk a cukormázzal. Minél forróbb a sütemény, annál jobban szívódik bele a bevonat. A süteményt rácsra téve hagyjuk kihűlni.


Receptváltozat:

Narancsos szelet. A tésztába citromhéj helyett 1 narancs reszelt héját keverjük. A mázhoz pedig 250 g szitált porcukrot és 4-5 evőkanál narancslevet használunk fel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése