Itt a november az utolsó őszi hónap de ebben a hónapban is lehet sütni valami finomat amivel meg lehet kínálni bárkit aki jön hozzánk és nagyon gusztusos.
Gyerekek is felnőtt kíséretében meg tudják csinálni.
Itt egy nagyon finom gesztenyés sütemény:
hozzávalók / 4 adag
- 7 dkg porcukor
- 10 dkg őrölt mogyoró
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 7 dkg vaj
- 1 dl sűrített tej
elkészítés
- A mogyorót a porcukorral keverjük össze.
- A csokit gőz felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a puha vajat. Ha az is elolvadt, keverjük az egészet a mogyorós keverékhez, és adjuk hozzá a sűrített tejet is.
- Töltsük üvegbe a kész krémet, és ha kihűlt, tároljuk hűtőben.
Marcipán
Hozzávalók:
- 20 dkg mandulabél
- 20 dkg porcukor
- fél dl víz a sziruphoz
Elkészítés:
A mandulát forró vízbe tesszük, majd az újraforrástól számított 2-3 perc múlva leszűrjük, s a fellazult, barna héjából könnyedén kicsúsztatjuk.
A tiszta mandulákat egy napig szétterítve szárítjuk, majd diódarálóval ledaráljuk.
Felét 10 dkg szitált porcukorral összedolgozzuk.
10 dkg cukrot a fél dl vízzel sziruposra főzzük, és kissé lehűtve, elegyítjük a cukros mandulával.
A maradék mandulát a massza igényének megfelelően adjuk hozzá fokozatosan, és simára gyúrjuk.
A marcipánt különféle aromákkal lehet ízesíteni. A legcélszerűbb, ha az édes mandulába kis mennyiségű keserű mandulát (lehetőleg nem aromát) keverünk. A keserű mandula adja a marcipán sajátos izét, de csak akkor, ha nincs túlzott mértékben adagolva. Ekkor ugyanis már kellemetlen, maró ízt ad. A keserű mandula íze akkor kellemes, ha éppen csak érzékelhető. Ételszínezékkel
Meg formájuk olyanra mintha a gesztenye külseje lenne és és a kész masszát kicsi golyókra gyurjuk amiket bele teszünk a külsejébe és 1 órára betesszük a hűtőbe.
Sok sikert a süteményhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése