2013. november 26., kedd

Puszedli

Mogyorós- mézes puszedli

 

Sütési idő: 12-15 perc

Hozzávalók: 

  • cukrozott cseresznye
  • pisztácia
  • cukorgyöngy
  • kókuszreszelék
  • 200 g méz
  • 125 g Rama
  • 250 g cukor
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk. őrölt szerecsendió
  • 1/2 kk. őrölt kardamom
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 200 g hámozott mogyoró 
  • 60 g cukrozott narancs  
  • 60 g citromhéj 
  • 2 ek tej
  • 2 ek. rum
  • 1 tojás
  • 150 g tortabevonó
  • 2 ek. rum 1 tojás 
  • 150 g tortabevonó

Elkészítés:

1.A mézet a Ramával és a cukorral mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.
2.Mély tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, és a fűszerekkel. A mogyorót durvára, a citrushéjakat finomra vágjuk. A mézhez keverjük a tejjel és a rummal elhabart tojást. A mogyoróval és a citrushéjakkal együtt a liszthez adjuk, majd jól összedolgozzuk.
3.Tetejét elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőben 2-12 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 2 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát 6 részre osztjuk, és lisztezett munkalapon 6 db. 20 cm-es rudat sodrunk belőle.
4.2 cm-es darabokra vágjuk, golyókká gömbölyítjük, és tisztes távolságra egymástól a sütőlapokra sorakoztatjuk. Középső bordamagasságon 12-15 percig sütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
5.A csokoládét meleg vízfürdőbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk, megmártjuk benne a puszedliket és rácsra rakosgatjuk.
6.Mielőtt a máz megkötne, tetejüket megszórjuk néhány csipet kókuszreszelékkel, színes cukorgyönggyel, vágott pisztáciával, vagy cukrozott cseresznyével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése